HVORFOR MUSIK MED BØRN?

Børn bruger musik intuitivt. De synger om det, de ser og oplever og når der spilles musik, falder deres bevægelser instinktivt ind i rytmerne - fordi musikken er allerede i kroppen. Børns naturlige forhold til musik kan skabe en let overskuelig ramme for bevægelse og samvær og bruges aktivt til at understøtte leg, læring og trivsel. Hoppelines musik ud over her på hjemmesiden tilgængelig på streaming tjenester under søgning på henholdsvis Hoppelopper 1 og 2. Se også musikfilmene på Hoppelins YouTubekanal!

Læs mere

I Hoppeline har vi 23 sange. De fleste er såkaldte rytmiske rammesange, hvilket vil sige sange, som skaber en let overskuelig ramme for børn, der tilmed gør det muligt for opmærksomme voksne at gribe deres initiativer. Musikken er tænkt som en ramme til igangsættelse af bevægelse og leg med plads til børns egne initiativer og medbestemmelse. Musikken kan bruges på flere måder. Det mest enkle er at afspille den indspillede musik og lade børnene bevæge sig til. Tempoet er ofte højt. Det er det fordi, at børns naturlige bevægelsestempo er højt: fx har børn små ben, så deres hop går meget hurtigere end de voksnes. Der er dog også smukke ballader, som kan give kroppen hvile og ro. De forskellige rytmer kan inspirere bevægelserne, og det er vigtigt at opmuntre børn til at bruge deres krop på deres egen måde. Opstil ikke mål om bestemte fastlåste bevægelser som for eksempel den svære elefantsnabel med krydsede arme og næseklem; en elefant kan nemlig fortolkes på mange måder! Når børnene kender sangene lidt bedre, er det oplagt også at buge dem uden den indspillede musik. Når man synger eller spiller selv, bliver det nemmere at gribe børnenes idéer, Det styrker selvtilliden hos det enkelte barn, når en idé bliver hørt og ført ud i legen, og det skaber fællesskab i gruppen at se og høre hinandens idéer.

Rigtig god leg.

Se film

MUSIK

Indhold er under udvikling - Optagelser kommer slut august.

Rytmisk musik er med til at strukturere bevægelser og bidrage til barnets timing eller kinæstetisk melodi. Når børn gives mulighed for at bevæge sig sammen til musik tilpasser de deres bevægelser til musikken og til hinanden og oplever samhørighed. Rytmen i Hoppeline-sangene er skrevet til børns puls og teksten udspringer af fortællingerne. 
Musik og rytme en naturlig del af det at være mennesker, og børn danser og synger gerne spontant. Musik kan vække forskellige følelser i os og give os lyst til at leg og bevægelse. I Projekt Hoppeline betragtes musik som en vigtig kilde til det sunde børneliv fyldt med fantasi og bevægelsesglæde og lyst til at udforske omverden og egne udtryk.
Musik til børn skal være i øjenhøjde med og tale til netop børn. Når børn fx skal hoppe til en sang, må sangen være i et tempo, som børn kan hoppe til. Små børneben hopper hurtigere end lange voksenben. Når børns rytme følges, kan de slet ikke lade være med at hoppe - for det er sjovt! En god hoppelinesang er en rammesang. Med rammesang menes en sang, der skaber en ramme, som børnene selv kan være med til fylde ud. På den måde giver man dem plads og mulighed for at lege med og digte videre: måske kommer man i den ene rejse forbi en lille mus og næste gang forbi en kæmpe elefant. Måske synes et barn man skal synge ostemad og en anden, at man skal synge rugbrødsmad. Det er op til børnenes fantasi. Rammesangene Hoppeline og Frækkefrø på tur og Hoppelines hoppesang giver lejlighed til at arbejde med de grundmotoriske bevægelsesmønstre på en ny måde. Gentagelsen i rytme og overordnede ramme i sangen fremmer læring. Sund mad sangen kan bruges som optakt til et måltid.
Det er vigtigt, at voksne ikke begrænse af egen selvtillid, det skal ikke lyde som x-factor! Det handler om at synge og danse med glæde på børns præmisser. God fornøjelse!

Hoppelines Sund mad sang

Hoppeline og FrækkeFrø på tur

Hoppelines Hoppesang

Mere i denne kategori: LEGE & AKTIVITETER »

Hoppeline og Frække frø på tur

Download noderDownload tekst

Hoppelines Hoppelopper

Download noderDownload tekst

Dovendyrets sang

Download noderDownload tekst

Tramp med dine fødder

Download noderDownload tekst

Når jeg ligger lige så stille

Download noderDownload tekst